top of page

MEP MODELER

Što je MEP modeler?

GRAPHISOFT MEP Modeler (Mechanical/Electrical/Plumbing Modeler) je integrirani dio Archicad-a koji omogućuje projektiranje svih vrsta instalacija.

Instalacije se rade na istom modelu na kojem rade i arhitekti što olakšava koordinaciju posebice ukoliko se koristi Archicad-ova TeamWork tehnologija mrežnog višekorisničkog rada. Sve napredne mogućnosti Archicad-a u 3D modeliranju možete iskoristiti i za instalacije integrirajući na taj način sve potrebne informacije za kompletnu projektnu izvedbenu dokumentaciju.
Promjene u modelu automatski ažuriraju sve potrebne nacrte eliminirajući potrebu za stalnim provjerama i usklađivanjima. 

Detektiranje kolizija

Integriranje instalacija u virtualni 3D model predstavlja veliku prednost u koordinaciji između struka omogućujući otkrivanje velike većine problema još u najranijoj fazi projektiranja. Jasna i jednostavna komunikacija temeljem virtualnih 3D modela eliminira konfuziju koja inače nastaje klasičnim 2D načinom rada.

Unutar MEP modelera postoje napredne opcije i algoritimi detektiranja kolizija između sistema instalacija ili instalacija i arhitektonskih elemenata. Takav način brze provjere ubrzava koordinaciju i omogućuje kvalitetniju projektnu dokumentaciju.

Projektiranje instalacija

Projektiranje instalacija je moguće u 2D ili 3D prozoru na sličan način kao i osnovno modeliranje BIM modela.

Projektantima je pripremljena velika baza paramatarskih objekata za izradu kompleksnih sistema. Također je moguća kreiranje nekog drugačijeg elementa i njegovo spremanje u Archicad biblioteku.

Prilikom izrade sistema spojevi se automatski izvode, a razni prijelazi i koljena automatski se prilagođavaju. Svi sistemi mogu se dodatno korigirati dodavajući im potrebne elemente ili ih u cijelosti mijenjati prema željenim paramaterima i proračunima.

Mogućnost automatskog spajanja sistema s elementima poput npr. fancoilera bitno ubrzavaju rad.

Razmjena podataka

Archicad model je moguće export-irati u različite formate putem IFC 2x3 ili IFC 4 standarda. Na takav način je znatno olakšana komunikacija između svih sudionika u procesu projektiranja i izvedbe od arhitekata i statičara pa sve do instalatera i izvođača.

Različiti softveri za instalacije mogu uvoziti i izvoziti podatke i na taj način ostvarivati direktnu vezu s Archicad-om što omogućuje neometanu komunikaciju i s instalaterima koji ne koriste Archicad, a rade u 3Du.

bottom of page