top of page

Algoritamsko projektiranje

Rhinoceros

Unutar Rhinocerosa možete stvarati, uređivati i animirati NURBS krivulje, površine, volumene, poligonalne i point cloud mreže. Nema ograničenja u složenost i veličini modela. Rhinoceros je fokusiran na stvaranje matematički preciznih krivulja i slobodnih formi (za razliku od softvera temeljenih na poligonalnoj mreži).

Rhinoceros je kompatibilan s velikim brojem drugih softvera za izradu 3D modela, animacije, ilustracije, dizajn…

Grasshopper

Za projektante koji istražuju nove slobodne forme u svojem radu Grasshopper omogućuje grafičko uređivanje algoritama s 'real time' vezom Grasshopper-Rhinoceros. Parametri se mogu lako mijenjati i ažurirati. Grasshopper ne zahtjeva poznavanje procesa programiranja, a omogućuje generiranje od jednostavnih do izrazito složenih oblika.

Algoritamsko projektiranje

Rhino – Grasshopper – ArchiCAD Connections plug-in izravno povezuje alate za različite faze projektiranja čime se ispunjava praznina između početne faze idejnog projektiranja i BIM modeliranja objekta. Dostupni su alati koji prevode osnovne geometrijske oblike (poput 3D linija ili polilinija) u ArchiCAD BIM elemente (poput greda, stupova, ploča itd) omogućujući promjenu algoritamskih postavki u bilo kojem trenutku za lakšu kasniju manipulaciju. 

Rhino – Grasshopper – ARCHICAD

Veza je “real time” i omogućuje parametarsko modeliranje izravno u ArchiCADu. Organski oblici, slobodne forme i ostalo pomoću skripti iz Grasshopera imaju mogućnost brze i bezbolne izmjene oblika (npr. jednim klikom možete promijeniti broj podjela unutar kompleksne zakrivljene fasade i model se automatski ažurira). Korištenjem ovog alata brzo i kvalitetno mogu se koristiti modeli namještaja i opreme napravljeni u Rhinocerosu i koristiti kao objekti u ArchiCAD-u.

bottom of page