top of page

VIZUALIZACIJE

Cinerender Engine

ARCHICAD od verzije 18 nudi integrirani CineRender engine preuzet iz profesionalnog softvera za izradu vizualizacija i animacija Maxon Cinema 4D. Sučelje je prilagođeno korisniku koji tek počinje s izradom animacije: dostupna su podešenja za različite tipove fotorealističnih scena (eksterijer ili interijer, različita doba dana ili recimo render “bijelog modela” bez prikaza boja i tekstura). Komande su pregledne i jednostavne, no moguće je po želji prikazati i napredne komande za podešenje konačnih vizualizacija.

Multiprocessing i pozadinsko procesiranje

CineRender engine koristi multiprocessing, odn. raspodjeljuje procesorsko opterećenje na sve dostupne procesorske jezgre. Korištenjem algoritma za pozadinsko procesiranje moguće je usporedno renderiranje i normalno korištenje ARCHICADa bez da se u radu uopće primijeti usporenje. Gledano sa hardverske strane, bolje je imati više jezgri sa nižom frekvencijom procesora nego manje nazivno “bržih” (sa višim taktom) jer se procesorsko opterećenje pravilno optimizira i rasporedi na sve dostupne jezgre.

Animacije i studije osunčanja

ARCHICADom osim statičnih vizualizacija možete napraviti i animacije. Animirati možete kameru: fiksna pozicija, a samo se kut gledanja mijenja ili se kamera može pomicati po putanji. Moguće je naravno kombinirati i obje opcije. Dodatno možete animirati i sunce tako da je vrlo jednostavno izraditi studije osunčanja za različite dane u godini čime je moguće brzo provjeriti upad sunca u interijer ili zaštitu od insolacije koju pružaju brisoleji, strehe ili neki drugi elementi zgrade ili okoliša.

Export Cinema 4D

Najnaprednijim korisnicima vrlo korisna biti će opcija eksporta cijelog modela izravno u Cinema 4D softver. Sva podešenja koja su napravljena u ARCHICADu prebacuju se u Cinema 4D te je tamo moguće dodatno doraditi model ukoliko je potrebno ili jednostavno iskoristiti dvije vrlo korisne funkcije: multipass render (mogućnost renderiranja u više layera čime je kasnije editiranje u Photoshopu olakšano) ili network render (mogućnost usporednog renderiranja na više računala spojenih na istu mrežu odjednom).

Perspektiva s dva nedogleda

Kameru je moguće podesiti na bilo koji način - kut gledanja, kut kamere, nagib itd. Dodatno je uvedena opcija korištenja perspektive sa s dva nedogleda, tzv. ispravljanje vertikala. Profesionalni fotoaparati imaju uz posebne dodatke ovu funkciju, koja se za arhitektonsku fotografiju koristi praktički stalno. Radi se o tome da se ukida treći nedogled (po Z osi) čime sve vertikalne plohe i rubovi koji bi inače bili nakošeni u perspektivnom prikazu (ovisno o poziciji kamere) postaju vertikalni.

Proceduralni materijali

ARCHICAD u bazi ima posebne materijale (surfaces) prilagođene za renderiranje CineRender engineom. Između ostalih dostupni su materijali za različite tipove stakla, vode i ostalih prozirnih materijala, a dodatni realizam moguće je postići korištenjem posebnog materijala za travu. Moguće je podesiti duljinu vlati, debljinu, gustoću, zakrivljenost, pa čak i prikaz vlažnosti.

Za potpisnike ugovora o održavanju dostupno je za preuzimanje dodatnih 500 materijala optimiziranih za CineRender.

bottom of page