BIM

logo-openbim
logo-openbim

press to zoom
Open BIM logo
Open BIM logo

press to zoom
logo-openbim
logo-openbim

press to zoom
1/2
Open BIM

Open BIM je univerzalni pristup integralnom projektiranju, izvedbi i korištenju zgrada temeljen na nezavisnim standardima i procesima. Open BIM je inicijativa međunarodne nezavisne udruge buildingSMART i vodećih proizvođača softvera koja promovira korištenje otvorenog standarda zapisa BIM podataka (IFC). Open BIM podržava transparentni, otvoreni proces, koji omogućuje projektantima sudjelovanje u BIM procesu, bez obzira na to koji softver koriste.

press to zoom

press to zoom

press to zoom
1/2
IFC

IFC je potpuno otvoren i standardiziran 3D objektno-orijentiran format za razmjenu podataka koji se koristi u BIM procesima. IFC format zapisa je ISO-certificiran i razvijen od strane neprofitne međunarodne udruge buildingSMART. IFC je besplatno dostupan svim proizvođačima softvera. IFC sadrži potpunu 3D geometriju svih elemenata projekta i sadrži tipske i specifične podatke o svakom elementu, kao npr. materijal, vatrootpornost, konstruktivnu funkciju i sl.

BIMcloud
BIMcloud

press to zoom
BIMcloud
BIMcloud

press to zoom
1/1
BIMcloud BASIC / BIMcloud

BIMcloud BASIC i BIMcloud softverska su rješenja koja omogućuju timski rad više suradnika na istom modelu, tzv. “Teamwork”. Oba softvera djeluju kao centralna baza za spremanje podataka. BIMcloud BASIC se isporučuje sa svakom ARCHICAD licencom, dok je BIMcloud rješenje za zahtjevnije korisnike i veće i kompleksnije projekte. BIMcloud BASIC i BIMcloud su multiplatformski, odnosno podržavaju Windows i Mac operativne sustave.

r-g-a
r-g-a

press to zoom
r-g-a
r-g-a

press to zoom
1/1
Algoritamsko projektiranje

Algoritamsko projektiranje je metoda korištenja matematičkih formula i procesa u arhitektonskom projektiranju. Jednostavnije rečeno, korisnik definira određene granične varijable i parametre (npr. minimalne udaljenosti sjedalica u auditoriju), a softver automatski definiranjem geometrije određuje koliko sjedalica stane u zadani prostor. Promjenom nekog od ulaznih parametara, BIM model se automatski ažurira čime se drastično štedi vrijeme modeliranja.