top of page

OPEN BIM

OPEN BIM

Što je OPEN BIM?

Open BIM je univerzalni pristup integralnom projektiranju, izvedbi i korištenju zgrada temeljen na nezavisnim standardima i procesima. Mogućnost komunikacije i razmjene BIM modela između različitih profesionalnih BIM programa predstavlja srž BIM-a.

Svaka struka radi u svojem softveru, a pomoću IFC-a svi projekti mogu se razmjenjivati međusobno što je novi način komunikacije sa suradnicima u procesu projektiranja gdje ARCHICAD model postaje baza koordinacije i rješavanja problema.

EU LEGISLATIVA

Sve veća primjena BIM-a za razne projekte potaknula je tijela EU za donošenje standarda. Radna grupa Tehničkog odbora zaduženog za BIM CEN/TC442 Europske komisije na sjednici održanoj 16. veljače 2016. godine u Oslu donijela je direktivu po kojoj je IFC standard (ISO 16739:2013 - Industry Foundation Classes) proglašen službenim standardom za razmjenu podataka u BIM procesu, čime je i formalizirana uloga IFC-a u BIM projektima unutar država članica Europske Unije.

FORMATI (IFC-BCF)

ARCHICAD u potpunosti podržava IFC, nezavisni međunarodni format za razmjenu BIM podataka. Tako je ARCHICAD direktno povezan s alatima za statiku (SCIA, Tekla, Tower, Revit, Axis VM itd), instalacije (DDS-CAD, Revit MEP, AutoCAD MEP, AX-3000 itd), koordinaciju i planiranje građenja (Solibri Model Checker, Vico Office, Navisworks, Tekla BIMsight) te fiziku zgrade (EcoDesigner Star, Energy Plus itd). ARCHICAD podržava i razne druge “klasične” 2D i 3D formate kao što su DWG, DXF, PDF, 3DS, SketchUp, Rhinoceros, Google Earth, OBJ, VRML, Excel itd.

PODRŠKA

Open BIM podržavaju svi glavni proizvođači softvera za arhitektonsko projektiranje, inženjerstvo, planiranje i organizaciju građenja kao i upravljanje zgradama: Graphisoft, Nemetschek, Allplan, Autodesk, Tekla, Trimble, Bentley, Solibri, Scia, Vectorworks, Oracle, Data Design System, Radimpex itd. IFC se širi i na softverske alate koji nisu u originalu zamišljeni za BIM: najbolji primjer je Google SketchUp.

bottom of page