top of page

BIM PROJEKT VALAMAR ISTRA PREMIUM CAMPING RESORT 5*

Projekt Valamar Istra Premium Camping Resort 5* najveći je i najluksuzniji kamp 5* u Istri.

Projekt je na puno načina pionirski u Hrvatskoj, pogotovo u načinu projektiranja i koordinacije.

 

Zašto BIM postaje tehnologija koju su prepoznale velike firme kao Valamar Riviera i kako je Valamar postao pionir u primjeni BIM-a u Hrvatskoj na velikim projektima pogledajte u videu.

Intervju s direktorom razvoja Valamar Riviera d.d.

Gospodin Rino Greblo, direktor odjela razvoja u Valamar Riviera d.d. veliki je entuzijast za tehnologiju i sigurno među najzaslužnijima zašto je došlo do primjene BIM-a na ovako velikom projektu. 

Rino foto.jpg

Kako ste se odlučili za primjenu BIM-a?

Za BIM smo se odlučili negdje krajem 2016. godine, kada smo odlučili da idemo u realizaciju projekta Istra Funtana kampinga. Radilo se o velikom projektu; ideja je bila izgraditi kamp na 30 hektara sa 800+ smještajnih jedinica sa svim pomoćnim sadržajima koje se u kampu zahtijevaju, a i nekim dodatnim koje nalazimo samo u hotelskim resortima najviše kategorije.  

Sve to upućivalo je na činjenicu da ćemo raditi sa velikim timom projektanata, možda 25-30 projektanata, tako da je imperativ od samoga početka bio, kako taj posao, tu koordinaciju rada projektanata uspješno voditi. U tom kontekstu počeli smo razmišljati o BIM-u. Počeli smo razmišljati o BIMcloudu, i kroz konzultacije sa našim BIM konzultantom 3D ART-om došli smo do zaključka da bi to bilo moguće realizirati, usprkos našem neiskustvu. Naime, do tada nismo nijedan projekt realizirali u BIM-u, a i projektanti s kojima smo odlučili raditi nisu imali previše iskustva. Nekolicina od njih su bili eksperti, no većina su bili početnici ili su tek htjeli početi raditi u BIM-u. Međutim, uz podršku 3D ART-a kao BIM design managera u tom procesu, uz nekakav intenzivan trening na početku tog procesa smatrali smo da se to može savladati i da projekt možemo uspješno privesti kraju.

Na taj način krenuli smo u tu našu „BIM avanturu“ i priveli smo ju uspješno kraju jer Istra Premium Camping Resort je danas u funkciji i posluje vrlo uspješno.  

Koja ste očekivanja imali od primjene BIM tehnologije?

Očekivanja u vezi BIM-a bila su slijedeća:

  • Unaprijediti proces odlučivanja i donošenja odluka na strani investitora,  

  • Unaprijediti komunikaciju i koordinaciju rada projektanata, 

  • Dobiti kvalitetniju i usklađeniju projektnu dokumentaciju, 

  • Dobiti dodatnu vrijednost za izvođače jer bi izvodili po koordiniranoj dokumentaciji uz primjenu BIM modela,

  • Dobiti as-built 3D BIM model, koji će biti baza za neku novu generaciju facility managementa.

 

Da li su bila potrebna dodatna ulaganja?

Da, dodatna ulaganja u nove tehnologije su uvijek potrebna. Tako je bilo i u našem slučaju kada smo htjeli uvesti BIM: mi smo najprije investirali u BIM server odnosno htjeli smo da BIMcloud bude na našem serveru. Zatim, nabavili smo licence za BIM alate, educirali smo ljude, a planiramo raditi to i dalje. Naime, sad smo pred uvođenjem nekih novih alata koji će nam pomoći u planiranju i vođenju projekata i kontroli troškova izgradnje.

Kakva je budućnost u primjeni BIM-a u Valamaru?

Budućnost BIM-a u Valamaru je rekao bih svijetla, vrlo svijetla, jer nakon tri godine rada u BIM-u ne razmišljamo vratiti se korak unatrag. Svi naši novi projekti jesu u BIM-u i biti će realizirani u BIM-u i ubuduće.

bottom of page