top of page

COVID-19 | Rad u Teamwork-u

covid-19-1330px 2.jpg

Za rad od kuće potrebno je pripremiti radno okruženje kako bi bili dostupni online. Kako bi ispravno postavili radno okuženje trebat će vam sljedeće:

1. Pristup vašoj ARCHICAD licenci kod kuće. Za pokretanje ARCHICAD-a na vašem kućnom računalu potrebna je valjana licenca.

  • Ako imate jednu softversku licencu, jednostavno je prebacite na kućno računalo pomoću alata za upravljanje licencama "License Manager Tool". Imajte na umu, ako imate licencu preuzetu na drugom računalu (uredsko računalo) prvo je trebate učitati preko alata za upravljanje licencama

  • Ako imate CodeMeter USB ključ s jednom licencom, jednostavno ga izvadite iz uredskog računala, ponesete kući i uključite u kućno računalo.

  • Ako u uredu imate server s mrežnim licencama kontaktirajte nas na kontakt@3dart.hr kako bismo Vam poslali licence za hitne slučajeve (tzv. "emergency license").

  • Ako ništa od gore navedenog nije vam dostupno i zaglavili ste kući bez ARCHICAD licence, možete dobiti licencu za hitne slučajeve Emergency License. Za više detalja kliknite na Više o Emergency License

2. Pripremite kućnu mrežu za rad u Teamworku

    Kako izgleda vaše radno okruženje za rad na daljinu?

Imate VPN (Virtual Private Network)

Povežite se na VPN vaše firme ili obrta i nastavite s radom kao da ste u uredu. Prednost VPN-a je što će vaše računalo biti udaljeni dio vaše uredske mreže. To znači da će, ako je vaš VPN ispravno konfiguriran, vaše računalo imati pristup ne samo BIMcloud-u, već i serveru s mrežnim licencama kao i serveru s datotekama. S tim će ARCHICAD automatski pronaći izvore vaših vanjskih poveznica (xref, external drawing itd.) koje ste postavili u vaše Teamwork projekte. Ako trebate dodatna podešavanja vaše VPN mreže bit će vam potrebni sljedeći podaci o portovima:

BIMcloud Manager: 22000

BIMcloud Server: 22001

CodeMeter (Licensing): 22350

Provjerite jesu li navedeni portovi, adresa vašeg BIMcloud-a, licence i server s datotekama uključeni u VPN konfiguraciju.

Vaš ured je dostupan preko statične javne IP adrese (Public IP)

i/ili ima domenu www.nazivfirme.hr

Moguće je konfigurirati vaš BIMcloud da bude dostupan preko interneta čak i bez VPN-a. Za sto vam treba statična javna IP adresa ili domena. Tada trebate proslijediti potrebne priključke (forward ports) na vašem BIMcloud računalu (vidi VPN).

Preporučujemo upotrebu enkripcije za osiguranje Teamwork prometa preko internet mreže - bilo putem VPN-a ili obrnutog proxija (reverse proxy) koji upravlja HTTPS enkripcijom.

Nemate ništa od navedenog

Razmislite o nabavci VPN-a ili javne IP adrese za vaš ured. Ako vam treba pomoć, slobodno nam se obratite na kontakt@3dart.hr

Ako niste do sada koristili GRAPHISOFT Teamwork pogledajte priloženi video

Rad u Teamwork-u
bottom of page