ARCHICAD 24 NOVITETI

AC24_1882x806.jpg

GRAPHISOFT® je predstavio Archicad 24, najnoviju verziju vodećeg BIM softverskog rješenja.

 

Archicad 24 ujedinjuje arhitekte i inženjere u zajedničkom BIMcloud okruženju, koristeći napredne kolaboracijske i komunikacijske tijekove rada. Besprijekorna i transparentna razmjena informacija gradi povjerenje među članovima tima, uklanja dupliciranje modela i suvišni rad između arhitekata i inženjera.

INTEGRALNO PROJEKTIRANJE

Glavna značajka u Archicad 24 i u BIMcloudu je stvarna, interaktivna suradnja između multidisciplinarnih timova. Ta poboljšanja dolaze u tri područja:

Integracija između BIM modela i konstrukcijsko-analitičkog modela (SAM)

Dok arhitekti projektiraju fizički model (BIM), inženjeri koriste pojednostavljene konstrukcijsko-analitičke modele. Koriste konstrukcijske alate za analizu, poput RISA 3D ili SCIA, za simulaciju i optimizaciju ponašanja konstrukcije. Archicad 24 pruža dvosmjernu integraciju ova dva modela - BIM i SAM. Kao rezultat, inženjeri mogu provjeriti konstrukciju arhitektonskog BIM modela u samo nekoliko sati.

Suradnja kroz timski rad

Poboljšani Teamwork® donosi posve novi set alata i rješenja koji pružaju idealno radno okruženje za arhitekte i inženjere. Jednostavni alati za praćenje i vizualizaciju promjena, omogućuju svakom projektantu da odmah vidi relevantne promjene te pruži trenutne povratne informacije.

Koordinacija putem BIMclouda

Čak i u odličnom radnom okruženju, mnogi će se suradnici pridružiti timu u različitim fazama, s jasno razdvojenim odgovornostima. Da bi se optimizirala razmjena informacija, BIMcloud je sada u mogućnosti pohraniti bilo koju vrstu datoteka.

Datoteke će se integrirati u BIMcloudov sustav dozvola, omogućujući finu kontrolu. BIM Manager će moći precizno prilagoditi pristup svakoj datoteci i mapi da ista odgovara odgovornosti korisnika.

SURADNJA

Projektirajte u timu neovisno o lokaciji dijela tima ili člana na projektima bilo koje veličine ili složenosti. Nema više čekanja na upit ili sinkronizaciju zahvaljujući integriranom sustavu za poruke. Otkrivanje i rješavanje kolizija su brze i lake bez obzira na softverska rješenja koje koriste vaši suradnici.

Praćenje promjena u timskom radu

Archicad 24 uvodi Tracking Changes (Praćenje promjena u projekatu) kako bi omogućio da korisnici u timskom radu dobiju obavijest o relevantnim promjenama na modelu.

Usporedba modela

Archicad 24 predstavlja Usporedba modela: usporedite dva 3D modela te vizualizirajte i filtrirajte razlike među njima. Korisnici mogu točno pratiti promjene u projektu, pa čak i procijeniti varijante projekta.

Upravljanje problemima

Novi alat za upravljanje problemima (Issue Management) u Archicad 24 omogućuje korisnicima da izbjegnu sve koordinacijske troškove, te se umjesto toga usredotoče na rješavanje problema. Arhitekti i inženjeri mogu komunicirati učinkovitije i predlagati izmjene u projektu putem Issues, ne prekidajući rad na projektu.

KOORDINACIJA

BIMcloud je transformiran u centar za multidisciplinarnu suradnju i koordinaciju tima.

Budući da svaki profesionalac želi koristiti softversko rješenje koje najbolje zadovoljava njihove potrebe, BIMcloud sada nudi potpuno otvorenu platformu temeljenu na BIMu, podržavajući formate poput IFC, BCF, PDF i drugih.

Zahvaljujući sposobnostima kreiranih Timova i pripadajućim im dozvolama specifičnim za projekt, BIMcloud osigurava da svaki član projektnog tima ima prava pristupa potrebna za suradnju ili za prijenos i preuzimanje relevantnih datoteka potrebnih za koordinaciju. Nova organizacijska rješenja za razmjenu podataka, upravljanje datotekama i datotekama odražavaju složenost stvarnih multidisciplinarnih projekata.

Upravljanje projektima u BIMcloudu

Novi BIMcloud Project na BIMcloudu služi kao središnji direktorij za sve informacije i postavke, povezane s projektom. Postavke (npr. Prava pristupa) za svaki BIMcloud projekt mogu se prilagoditi specifičnim situacijama. Koristite BIMcloud Project za spremanje, upravljanje i pristup svim datotekama, mapama i povezanim modelima u vezi s određenim projektom.

Pohrana i upravljanje datotekama u BIMcloudu

Kao potpuno otvorena BIM platforma, BIMcloud sada može pohraniti formate datoteka s bilo kojeg softverskog rješenja. Svaka pohranjena datoteka može se uklopiti u BIMcloudov hijerarhijski sustav projekata. Vanjski suradnici, uključujući korisnike koji ne koriste Archicad, mogu lako pristupiti relevantnim podacima putem BIMcloud Manager sučelja u vašem internet pregledniku.

Upravljanje timovima u BIMcloudu

Na velikim  projektima, s brojnim arhitektima i inženjerima koji surađuju s nekoliko projektnih timova, BIMcloud Project Teams panel pruža lako dostupno sučelje kako bi se vidjeli ostali timovi i njihovi članovi.

POBOLJŠANA PRODUKTIVNOST
Nadograđena biblioteka – Novi rezidencijalni elementi

Kao dio našeg kontinuiranog razvoja biblioteke, u Archicad 24 su unaprijeđeni elementi interijera za stambene prostore. Poboljšano korisničko sučelje olakšava odabir i postavljanje novih, modernih objekata iz biblioteke u vašu scenu, oživljavajući i 2D i 3D prikaze na suvremeniji način. Uz proširenu kolekciju elemenata namještaja, stvoreno je više od 40 novih objekata, uključujući sofe i krevete, raznolike stolove i stalke, fotelje i ormare, te nove dodatke i ukrasne elemente, koji služe kao nadopuna 2D crteža kao i poboljšani prikaz u vizualizacijama.

Uređivanje polilinija

Archicad 24 poboljšava uređivanje polilinija:
• Naredba Intersect sada radi između dvije ili više zasebnih polilinija kao i između zida/grede/linije/kružnice.
• Kada se presjecaju polilinije, funkcionalst je ista kao i kod linije.
• Fillet/Chamfer naredba sad je dostupna i za polilinije

Archicad 24 „option set“ vrijednosti dostupne su kao padajući popis kada se vrijednosti izvezu u Excel

U Archicadu 24, kada korisnik izvozi interaktivne tablice u .xls format datoteke, izvezena svojstva čiji je tip podataka "Option set" imati će definirane opcije dostupne u generiranoj proračunskoj tablici na padajućem popisu.

DGN v8 podrška

Archicad 24 podržava uvoz najnovije verzije .DGN formata datoteke (v8). Elementi uvedeni u verziji v8 prevode se i u Archicad elemente: 2D i 3D elementi transformirat će se samo u 2D elemente. Uvoz se može konfigurirati prema potrebama korisnika.

EKSPERIMENTALNE ZNAČAJKE

GRAPHISOFT želi skratiti razvojni ciklus pojedinih značajki i prikupiti povratne informacije korisnika u ranijoj fazi razvoja softvera. Na temelju tih povratnih informacija, eksperimentalne značajke mogu ili ne moraju postati dio temeljne funkcionalnosti Archicada u budućoj verziji. Omogućite i onemogućite eksperimentalne značajke u radnom okruženju Work Environment > More Options > Experimental Functions. Kako bi utvrdio korisnost ovih i drugih značajki, GRAPHISOFT prikuplja anonimne statistike korištenja kao dio Programa za poboljšanje korisničkog iskustva (CEIP) od korisnika koji to dopuštaju. Kad uključite eksperimentalnu značajku, ako niste omogućili CEIP kada ste pokrenuli Archicad, bit ćete pozvani da to učinite po želji.

JSON/Python API za Archicad 24

Archicad 24 uvodi novi API koji ima cilj postaviti temelje za pokretanje skripti za automatizaciju složenih naredbenih lanaca izvan Archicada, koristeći programske jezike više razine.

Ova se tehnologija temelji na standardiziranom formatu za razmjenu podataka JSON u koji se postupno prevode određene C ++ naredbe kako bi se osigurala nova razina programskog sučelja za Archicad 24.

Dark Mode na Mac računalima

Dark Mode uveden je u macOS Mojave(10.14.) Archicad 24 može prilagoditi svoj izgled ovoj postavci sustava macOS System Preference, s tamnim ikonama i tamnom paletom UI boja. Omogućite ovu značajku prvo u programu Archicad a zatim možete prelaziti između načina svijetlog i tamnog putem postavki Mac sustava.

IFC Structural Analysis Model Uvoz/Izvoz

Možete otvoriti ili spremiti datoteke u formatu IFC Structural Analysis Model (*.ifc). Na temelju pregleda konstrukcijsko-analitičkog IFC-a (razvijen od strane buildingSMART), ovaj je format dostupan u dijaloškim okvirima File>Save as…

BIMx
BIMx (iOS) nadogradnja aplikacije
  • Hyper-modeli bez ograničenja veličine 3D modela

  • Fotorealistični prikaz s proračunom rasvjete u stvarnom vremenu

  • Brže pokretanje otvara model trenutno

  • Preoblikovana struktura izbornika, tako da su sve postavke na jednom mjestu

  • Opcije kupnje putem aplikacije također su redizajnirane, a novi planovi pretplate dostupni su u BIMx aplikaciji

  • Smart Measure opcija je sada besplatna

BIMx Desktop Viewer nadogradnja

BIMx Desktop Viewer je obnovljen na temelju tehnologije razvijene za BIMx Web Viewer. Ova nadogradnja pretvara BIMx Desktop Viewera u BIM preglednik na kojemkorisnici mogu pregledati projektnu dokumentaciju na radnoj površini.

Nove značajke:

  • Preglednik Hyper-modela na Windows i Mac računalnim sustavima sa istim skupom značajki koje je trenutno dostupno u BIMx Web pregledniku

  • Podrška za 3D Connexion uređaje

  • Zamjena Global Illumination efekta sa Ambient Occlusion u realnom vremenu.