top of page
  • Writer's picture3D ART

Archicad kao Real MadridPotvrdu kvalitete teško je dobiti u izuzetno žestokoj konkurenciji koja danas vlada u tehnološkom svijetu. Pogotovo je to istaknuto kada je glavni konkurent najveći svjetski proizvođač CAD softvera: Autodesk. Archicad je takvu potvrdu dobio po 10. put zaredom (!) osvajanjem nagrade BIM Product of the Year 2020 na Construction Computing Awards, nagradi koju dodijeljuje vodeći britanski magazin posvećen digitalnim tehnologijama u izvedbi i projektiranju.


Priznanje je tim veće jer je nagrada osvojena u Autodeskovom "dvorištu"; Revit dominira tržišnim udjelom u Velikoj Britaniji. Ukoliko uzmemo u obzir da je Archicad nagradu za najbolji BIM softver osvojio 10 godina zaredom, priznanje je tim veće!

Rezultati zadovoljstva korisnika nisu začuđujući ako uzmemo u obzir recimo i rezultate NBS Annual BIM Report, godišnji izvještaj o stanju BIM-a u Velikoj Britaniji, koji izdaje National Building Specification (NBS) temeljem rezultata ankete.


Prema rezultatima ankete 50% korisnika koristi Revit u svakodnevnom radu, a Archicad "samo" 16%. Na prvu to možda izgleda kao potpuna dominacija Revita, no ako uzmemo u obzir da anketa obuhvaća sve struke (arhitekturu, konstrukciju, strojarstvo, elektro i hidrotehniku) rezultat dobija sasvim drugi smisao. Ukoliko podijelimo postotke ankete na struke (50% / 5 = 10%) dobijemo rezultat da Revit za arhitekturu koristi manje korisnika nego Archicad! Nažalost, nemamo podatak točno koliko je korisnika koje struke ispunilo anketu tako da sve ovo treba uzeti jako okvirno, no definitivno pokazuje preference arhitekata.

Ukoliko pogledamo u naše dvorište, od 2006. godine, otkako je 3D ART ovlašteni zastupnik Archicada za Hrvatsku, samo jedan jedini korisnik je odlučio napustiti Archicad i prebaciti se na Revit. Ponosno možemo istaknuti kako se taj korisnik nakon 3 godine rada u Revitu vratio Archicadu! :-)


Zadnjih godinu dana dešava se prelaz Revit korisnika na Archicad u sve većem i većem broju. Radi se o uredima svih veličina: od pojedinačnih korisnika pa do većih ureda koji imaju po 7 i više licenci.


Archicad se defitinivno potvrđuje kao najbolji alat za arhitektonsko projektiranje i pozivamo Vas da nam se javite i isprobate ga!


(Usporedba s Real Madridom je, za one koji ne prate nogomet, u brojci 10: fanovi Real Madrida su godinama bili opsjednuti pojmom "La Décima", odn. željom da po 10. put osvoje nogometnu Ligu prvaka. Real je to napokon ostvario u sezoni 2013/2014.)Detaljnije o NBS BIM Report 2020:


Detaljnije o Construction Computing Awards možete pročitati na:

112 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page