top of page
  • Writer's picture3D ART

ARCHICAD 23 - BIM IN AN INSTANT


GRAPHISOFT® je jučer u Budimpešti najavio najnoviju verziju nagrađivanog BIM softverskog rješenja ARCHICAD 23, koji će se u Hrvatskoj moći kupiti sredinom lipnja.

ARCHICAD 23 znatno poboljšava performanse osnovnih procesa kao što su: · pokretanje softvera, · otvaranje datoteka, · rad u okruženjima s više projekata i prebacivanje između različitih pogleda na BIM projektu.

Potpuno redizajnirani alati su OPENING (otvori), COLUMN (stupovi) i BEAM (grede) koji omogućavaju veću preciznost kod modeliranja te interoperabilnost sa inženjerskim strukama.

ARCHICAD 23 donosi slijedeće novitete:

Performanse: ARCHICAD 23 stavlja poseban naglasak na neprekinuti rada počevši od pokretanja softvera, pristupa podacima unutar projekta te kretanja kroz BIM model. To se postiglo kombinacijom optimizacije performansi, pojednostavljenih radnih procesa i smanjenja veličine datoteka.

Redizajnirani alati za stupove i grede: ARCHICAD 23 omogućuje arhitektima brže modeliranje i izradu točnih konstrukcijskih detalja te izračune količina za armirani beton, čelik, drvo te kompozitne grede i stupove. Složeni stupovi i grede sada se mogu jednostavno modelirati i dokumentirati kako bi se zadovoljili grafički i tehnički standardi. Stupovi i grede mogu se prikazati pomoću različitih projiciranih i simboličkih prikaza te šrafurama.

Prodori, niše i udubljenja: ARCHICAD 23 uvodi novi alat za otvore koji je namjenjen modeliranju i koordinaciji prodora, udubljenja i niša u projektiranju - kao horizontalni, vertikalni ili kosi otvori na elementima, grupama elemenata ili čak kroz nekoliko raznih etaža. Takvi otvori su važni za koordinaciju projekta jer su jednako važni za arhitekte, inženjere i konzultante, a ujedno moraju biti dokumentirani od strane arhitekata i inženjera. Otvori se mogu modelirati, planirati i dokumentirati pomoću intuitivnih alata i dijeliti pomoću IFC standarda.

Veza sa Solibri (add-on): ARCHICAD 23 omogućuje besprijekornu provjeru usklađenja sa standardima i kolizija u BIM modelu u bilo kojoj fazi projektiranja. Novi add-on automatski otkriva i šalje samo one elemente koji su promijenjeni u ARCHICAD modelu, što rezultira bržom koordinacijom.

Veza sa dRofus (add-on): ARCHICAD 23 omogućuje arhitektima izradu i organiziranje projektnog zadatka te njihovo korištenje za provjeru i predlaganje alternativnih rješenja. Baza podataka dRofusa omogućuje projektantima lako prikupljanje i obradu svih podataka projektnog zadatka, čak i kada se radi o velikim i složenim projektima, kao što su bolnice, zračne luke i hoteli.

Rhino-Grasshopper-ARCHICAD veza (live connection add-on): Nova Grasshopper Deconstruct komponenta može se koristiti za izdvajanje površina elementa u ARCHICADu koji se dalje koriste kao referentni elementi. Pomoću ove funkcije bilo koje promjene u BIM modelu automatski će ažurirati sve povezane detalje projekta generirane pomoću Grasshoppera.


181 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page