top of page

PREDAVAČI

Predavanja i radionice u sklopu ARCHICAD susreta korisnika održati će niz stručnjaka iz Hrvatske i inozemstva. Najave predavanja i detaljnije o samim predavačima pročitajte niže.

COMPONENTS ADD-ON
POINT CLOUD/AS BUILT BIM
Jurek Rusin

Jurek Rusin arhitekt je i dizajner po obrazovanju, strastven u pogledu tehnologije. Poduzetnik je od studentskih dana, osnivač je firme BIM Point, gdje on sa svojim timom radi na raznim BIM projektima: od implementacije procesa i modeliranja pa to konzultantskih usluga i razvoja softvera.

Components ARCHICAD add-on je razvijen u suradnji s inženjerima velikih građevinskih firmi. Radi se o alatu koji automatizira produkciju visoko detaljiziranih BIM modela, čime se omogućuje upravljanje informacijama i geometrijom izravno u ARCHICADu na potpuno novoj razini. Naprednim ARCHICAD korisnicima dovoljno je reći da ovaj add-on omogućuje explodiranje kompozita i njihovo ponovno sastavljanje u jedan element, bez gubitka geometrije ili unesenih podataka, uz potpunu koordinaciju sa svim prodorima kroz njih, kao i očuvanje "live" BIM modela.

GDL PROGRAMIRANJE
David Lozej

David Lozej je arhitekt iz Ljubljane. Jedan je od ARCHICAD veterana te ga koristi od verzije 3.3. U zadnje vrijeme pretežito se bavi izradom profesionalnih biblioteka u ARCHICADu, a neke od njih dostupne su na njegovoj web stranici www.bimsoftdesign.com.

Na predavanju David će predstaviti GDL programiranje. Po njegovom mišljenju, GDL je najveća prednost ARCHICADa u odnosu na konkurentske alate, te je neophodan za kreiranje profesionalnih objekata i elemenata u ARCHICADu. Prikazati će se pregled što sve GDL omogućuje i koje informacije iz BIM modela može iskoristiti. Na radionici polaznici će izraditi svoj prvi GDL objekt. Postaviti će se parametri u grafičkom obliku i dodati dinamičke točke (za npr. otvaranje vrata ormara). Cilj radionice je prikazati kako je nešto što na prvu za jednog arhitekta izgleda jako komplicirano i nepotrebno u biti vrlo jednostavno.

Maria Antonia Mrčela ovlaštena je arhitektica u mladom arhitektonskom uredu Interstudio d.o.o. iz Zagreba, u kojem je kompletna produkcija svih sadržaja radnih procesa implementirana kroz ARCHICAD, zahvaljujući radnoj platformi koju je izradila kroz suradnju sa kolegama.

U suradnji sa Irenom Borošak, ovlaštenom inženjerkom građevine (IBOR d.o.o. i Primat-RD d.o.o. ovlašteni zastupnik za Honka drvene montažne kuće za Hrvatsku) upoznaje sustav izrade modela sa provjerenim i uhodanim protokolom izrade svih faza u ArchiCADu, usklađenim sa hrvatskim zakonima, propisima i pravilima struke.

Koncentracija prvog dijela predavanja biti će upoznavanje sa Honkinim sustavom izrade BIM modela i njihove integrirane platforme, koja se bazira na direktnoj vezi projektnih informacija iz BIM modela napravljenom u ArchiCADu, sa proizvodnjom drvene građe i elemenata, od narudžbe, rezanja i dopreme.

Drugi dio predavanja obuhvatiti će povezivanje Honkine platforme (koja je prvenstveno vezana na finalni proizvod) i radne platforme u okviru ureda kako bi se mogla izrađivati potrebna projektna dokumentacija unutar hrvatskih zakonskih okvira.

PROJEKT FUNTANA
Marin Račić
Ana Jevtić Kos
HONKA PREFAB
Maria Antonia Mrčela
Irena Borošak

Marin Račić, arhitekt iz Rijeke, jedan je od BIM entuzijasta “1. generacije” te se aktivno bavi ARCHICADom i BIM-om dok se BIM još tako nije zvao (20+ godina). Od 2006. godine bavi se distribucijom ARCHICADa, a usporedno se bavi BIM implementacijom/edukacijom/promocijom (održao je niz predavanja u Hrvatskoj i Engleskoj, Austriji, Francuskoj, Latviji, Dubaiju itd), aktivan je u BIM odboru Hrvatske komore arhitekata, te se bavi i projektiranjem kao suvlasnik studija MR 2. Bio je i ARCHICAD beta tester, položio je ispit za certificiranog BIM managera, a i ovlašteni je arhitekt.

Ana Jevtić Kos je arhitekt i certificirani BIM Manager, živi i radi u Rijeci, plešući između projektiranja i BIM menadžerstva, u dvije firme. U projektiranju gasi žeđ za kreativnošću, dok joj BIM koordinacija pomaže da izađe na kraj sa demonima kaosa. :-)

Projekt Funtana predstavljao je ogroman izazov za BIM implementaciju jer se radilo o cijelom poluotoku (cca 300.000 m2) na kojem se planira luksuzni kamp 5*. Uključeno je bilo nekoliko arhitektonskih i inženjerskih ureda, koji rade na različitim softverima (ARCHICAD, Allplan, DDS-CAD, AX-3000, Autodesk Civil 3D itd), a uz to je i investor odlučio krenuti u BIM implementaciju u svoj workflow. Kako smo pomirili sve zahtjeve i organizirali realizaciju projekta poslušajte na našem predavanju.

RHINO/
GRASSHOPPER/
ARCHICAD
Gordana Radonić

Gordana Radonić je arhitektica zaposlena kao BIM konzultant u centrali Graphisofta u Budimpešti. S ARCHICADom se susrela kao student prvi put 2008. godine i upravo joj je prvi projekt donio nagradu za najbolji studentski rad izrađen u ARCHICADu. Pored toga što uživa u virtualnoj gradnji, zanima je uticaj građene sredine na naše okruženje. Voli šah i odbojku.
 
Rhino/Grasshopper/ARCHICAD workflow - ili, “i arhitekti mogu programirati!”. Upoznajmo se sa najpopularnijim alatima za parametarsko projektiranje i saznajmo kako ih primjeniti u BIM svijetu ARCHICADa. U dijelu predavanja čuti ćete što je to ustvari parametarsko projektiranje, kako funkcionira, zašto nam može biti korisno i kako se BIM način rada dopunjuje sa parametarskim pristupom. Za dio radionice spremite vaša računala, instalirajte Rhinoceros, Grasshopper i Grasshopper-ARCHICAD Live Connection add-on jer ćete imati priliku sami isprobati kako ova konekcija funkcionira. Kroz praktične primjere na kojima ćete raditi, Gordanina želja je uvjeriti vas da sve vještine i znanja koji su vam potrebni već posjedujete.

CINERENDER
Josip Huljev

Josip Huljev je diplomirani inženjer arhitekture i živi u Šibeniku. Radi u firmi Digitalna arhitektura kao ovlašteni arhitekt.
Osim arhitekturom bavi se i vizualizacijama projekata.

U uvodnom predavanju o Cinerenderu biti će predstavljen sam render engine koji je preuzet od vrhunskog softverskog alata za izradu vizualizacija i animacija Maxon Cinema 4D i ubačen unutar ARCHICADa.

Na samoj radionici objasniti će se kako stvoriti materijal koji se želi renderirati unutar ARCHICADa, zatim postava osvjetljenja i kompletne scene, te koje dodatne i kompleksne mogućnosti nudi sam Cinerender u pogledu podešenja materijala, trikova za osvjetljenje. Vrijeme rezervirano za radionicu pokušati će se iskoristiti na nabolji mogući način da se dotaknu sve mogućnosti koje takav render dodatak nudi i kako u najkraćem vremenu postići maksimalni rezultat u smislu kvalitete konačne vizualizacije.

bottom of page