top of page
  • dbeslic

Archicad i ARM Mac računala


U lipnju ove godine Apple je najavio planirani prijelaz sistemske arhitekture svojih Macintosh računala s x86 na ARM arhitekturu. Prva tri modela koja su dobila ovaj procesor su Macbook Air, Macbook Pro 13" i Mac Mini.


Općenito govoreći, ARM je optimiziran za bolju potrošnju energije, dok x86 cilja performanse. Razvojem poluvodičke tehnologije ARM je sustigao x86 u pogledu performansi. Međutim, zbog razlike u arhitekturi, x86 aplikacije nisu se mogle pokretati na ARM čipovima i obrnuto, osim ako postoji sloj emulacije. Apple je to riješio uvođenjem Rosette 2. Uz pomoć Rosette 2, x86 aplikacije će se pokretati na ARM čipu.


Ovaj će se članak usredotočiti na performanse i kompatibilnost programa Archicad i BIMcloud koji rade na M1 čipu putem Rosette 2.


Kada će GRAPHISOFT-ova softverska rješenja postati kompatibilna s Mac računalima s ARM procesorom?

GRAPHISOFTova rješenja su danas kompatibilna s novim hardverom putem Appleova okruženja - Rosetta 2. Od najavljene promjene, razvojni tim radi na Apple Developer Transition Kitu i služi za upravljanje potrebnim izmjenama softvera. Prema ranim testovima, Archicad radi jednako brzo ili malo brže nego na računalima zasnovanim na Intelu sa sličnim specifikacijama čak i putem Rosette. Budući da je Archicad svestran BIM alat, treba obaviti velik posao kako bi se postigla kompatibilnost i iskoristile prednosti nove tehnologije. Radni prototipi pokazuju obećavajuće performanse, a u drugoj polovici sljedeće godine planirana je objava verzije softvera za javni pregled. Već u 2022. godini se očekuje potpuno komercijalno izdanje Archicada koji radi na ARM arhitekturi.


Trebam li kupiti Macove zasnovane na Intel ili ARM procesoru, ako sada moram ulagati u nova računala?

Ovisi o tipu i veličini projekata koje želite projektirati s Archicadom. Hardver koji je Apple pustio u prodaju u studenom 2020. računala su s početnim hardverskim specifikacijama koje odgovaraju samo minimalnim hardverskim zahtjevima Archicada. Dakle, ako radite tipično stambene projekte malog razmjera, novo računalo temeljeno na ARM-u moglo bi biti prihvatljiv izbor. Ako su tipični projekti srednje do velike veličine, preporučujemo da pričekate dok Apple ne izda računala s više RAM-a i procesorskih jezgri. Očekujemo sljedeći val ARM računala veće brzine prema sredini 2021. U međuvremenu provode se testovi performansi s dostupnim hardverom i u bliskoj budućnosti biti će dostupno više rezultata / detaljnijih preporuka.


Koliko dugo će GRAPHISOFT podržavati Intel Mac?

Sve dok Archicad ne bude prilagođen da radi izvorno na ARM-u, zadana Mac platforma je Intel arhitektura. Čak i nakon što izađe Archicad za ARM, postojati će prijelazno razdoblje, u kojem će se preklapati softveri za Intel i ARM procesore.


Kako Archicad radi na ARM Macu s Rosetta 2?

Rosetta 2 je translator koji omogućava aplikacijama s x86_64 uputama rad na Apple Silicon čipovima. Korisnicima je Rosetta gotovo transparentna. Međutim, postupak prevođenja zahtijeva vrijeme, pa bi korisnici mogli doživjeti određenu usporenost s translatiranim aplikacijama.

Proveden je niz testova s M1 čipom. Ukratko, nema ozbiljnijih probleme s pokretanjem podržanih verzija Archicada i BIMclouda na Rosetta 2. Archicad radi jednako brzo ili malo brže nego na računalima zasnovanim na Intel arhitekturi sa sličnim specifikacijama, čak i putem Rosetta translatora.


Testovi


U vrijeme pisanja ovog članka, naš testni model je najnoviji Macbook Pro 13" sa:

  • M1 čip s 8-jezgrenim procesorom (4 jezgre za performanse i 4 jezgre za učinkovitost) i 8-jezgrenim GPU-om

  • 8 GB objedinjene memorije

  • 512 GB SSD prostora

Performanse su slične onima koje očekujete na modelima Intel procesora. Tijekom testova nije bilo ozbiljnih problema, a korištena su najnovija ažuriranja za Archicad 23, Archicad 24 i BIMcloud 2020.3.


Rezultati testova prilično su pozitivni!


M1 čip sadrži jedinstvenu memorijsku arhitekturu: sistemska memorija ugrađena je izravno u čip. Dijele je i procesorske i grafičke jezgre.

To donosi prednost pristupa istim podacima bez kopiranja između više spremišta memorije unutar sustava, smanjujući kašnjenje. Istodobno, trenutno je ograničeno na 16 GB, što je prikladno za male do srednje modele ili ako imate 1 ili 2 instance Archicada otvorene.


Grafičko rješenje integrirano je u M1 procesor. Službene informacije iz Applea sugeriraju da osmerojezgreni GPU u M1 čipu može istovremeno obrađivati gotovo 25.000 niti i isporučiti do 2,6 teraflopsa. To stavlja M1 na istu razinu kao Nvidia GeForce GTX 1050 Ti ili AMD Radeon RX 560.
Preporuke


Možete razmisliti o kupnji Mac računala s M1 čipom ako:


· Nadograđujete s prethodne generacije 13“ Macbook Pro ili Macbook Air ili ako vam odgovara rad s manjim zaslonom i želite isprobati najnoviju dostupnu tehnologiju

· Trajanje baterije i mobilnost su bitni

· Projektirate samo male ili srednje modele građevine

· Nemate potrebu za više zaslona.

· Nisu vam potreban vanjski GPU

· Želite koristiti samo za BIMcloud u manjem uredu


Ne biste trebali kupiti Mac računalo s M1 čipom ako:


· Koristite zadnju verziju Macbook Pro 16", Mac Pro ili bilo koji noviji iMac i neće vam trebati manji model

· 16 GB RAM-a ili 2 TB unutarnjeg SSD-a nije dovoljno za vaš rad

· Potrebna je dodatna snaga za rad grafičke kartice

· Obično radite s velikim modelima

· Uređaj će većinu vremena biti povezan s izvorom napajanja, a prenosivost nije bitna

· Za rad trebate više zaslona

· Želite ga koristiti za BIMcloud u većim uredima


Link na originalni članak: https://helpcenter.graphisoft.com/knowledgebase/130695/

176 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page