top of page
  • dbeslic

Archicad 25 - Update 2Nastavljajući svoj razvoj, Archicad 25 u ovoj nadogradnji donosi najavljena poboljšanja i nove značajke.


U nastavku teksta saznajte koje su to nove značajke i poboljšane funkcionalnosti dostupne u Archicad 25 - Update 2 nadogradnji (Build 4013).


Sadržaj:Ažuriranje Archicada

Između verzija Archicada, Graphisoft isporučuje poboljšanja i nove funkcionalnosti za Archicad u obliku nadogradnji (Update). Nadogradnje se redovito objavljuju i dostupna su putem sustava obavijesti "Check for Updates" u Archicadu. Kako biste imali koristi od svih najnovijih poboljšanja i značajki, preporučujemo redovito ažuriranje Archicada.

Ovaj članak pruža detaljne i važne informacije o novim mogućnostima predstavljenim s Archicad 25 - Update 2. Preuzmite nadogradnju sa GRAPHISOFT stranice.Prikaz zona u presjecima i pročeljima

Zahvaljujući ovom poboljšanju, zone se mogu prikazati i na presjecima, pročeljima i interijerskim pogledima te se mogu uređivani poput ostalih elemenata modela. Zone se također mogu ažurirati u presjeku, pročelju, interijerskom pogledu i na 3D dokumentu.Postavljanje oznaka zone može biti automatsko nakon što ste izradili sve zone. Možete dodati više oznaka za istu zonu, na primjer za različite poglede i mjerila. Oznake su asocijativne pa prate promjene zone. Postavljanje oznaka, interakcije s oznakama, predizbor zone i naredba 'Label selected elements' rade kao i na svim drugim elementima.
Nove Graphic Override opcije

Istaknite bilo koji element prilagođenim bojama ili konturama. Nove opcije u Graphic Overrides uključuju prilagođene RGB boje za pozadinske ispune (Fill Background) i teksture (Surface); transparentnost površine; i on/off prikaz kontura na rezanim i/ili nerezanim (pogled) elementima modela.


Klizač za prozirnost nadjačanja

U Archicadu 25 možete odabrati bilo koju RGB boju u Graphic Override Rules kako biste nadjačali površine i pozadinske ispune. U Update 2 nadogradnji postoji nova opcija kontrole prozirnosti, tako da možete prilagoditi prozirnost boja površina.
Prikažite ili sakrijte rezane i nerezane konture modela

Ovim poboljšanjem možete zadržati obrise određenih elemenata modela vidljivima dok sakrivate konture svih ostalih. To vam pomaže da skrenete pažnju na elemente koje želite naglasiti.

Više kontrole u tablicama (Schedules)

Prilagodite svoje tablice elemenata brzo i jednostavno zahvaljujući fleksibilnom i dosljednom formatu. Izlistajte, objedinite, dodajte ili kvantificirajte čak i neidentične ćelije kada ih spajate.S ovim poboljšanjem možete fleksibilno kontrolirati kako se svako polje tablice i njene vrijednosti trebaju spojiti. Možete odabrati zasebni prikaz vrijednosti, zbrajati ih ili ih spojiti kao jedinstvenu stavku.
Upravljanje konstruktivnim opterećenjima

Surađujte sa projektantima konstrukcije bez gubitka podataka. Prilikom otvaranja SAF modela, Archicad 25 prepoznaje i prikazuje opterećenja i podatke o opterećenju. Pregledajte opterećenja i informacije povezane s opterećenjem i upravljajte njima na bilo kojem prikazu modela, kao što su tlocrti, presjeci i pročelja. Projektanti konstrukcije mogu vidjeti i usporediti sve tipove opterećenja odjednom ili odabrati određene tipove prilikom provjere ažuriranih modela.

Archicad 25 može upravljati konstruktivnim opterećenjima bez gubitka podataka tijekom povratne suradnje sa projektantom konstrukcije. U Update 2, svi tipovi opterećenja - ne samo jedan - mogu se usporediti u isto vrijeme s Usporedbom modela (Model Compare) prilikom uvoza konstruktivnog analitičkog modela. Također, projektant konstrukcije ima pristup intuitivnijoj paleti za vizualizaciju opterećenja koja mu omogućuje lakše upravljanje opterećenjima za cijeli projekt.Napomena: Da biste pristupili paleti Load Case, prvo morate dodati ovu naredbu u izbornik ili u alatnu traku u Work Environment > Options.REDSHIFT engine ugrađen u Archicad

Predstavljamo vam Maxon Redshift za Archicad 25. Dostupan za klijente sa tehničkim održavanjem, prvi u svijetu potpuno GPU baziran render izgrađen je kako bi zadovoljio specifične zahtjeve suvremenog high-end produkcijskog renderiranja. Redshift nudi skup moćnih značajki prilagođenih za podršku kreativnim pojedincima i praksama svih veličina.Osim Redshifta, Cineware također ostaje dostupan u Archicadu.

Da biste saznali više o Redshiftu, posjetite ovu stranicu.

Da biste saznali više o tehničkim ograničenjima Redshifta, pročitajte ovaj članak.Survey Point poboljšanja

Pojednostavite svoje tijekove rada u koordinaciji zahvaljujući Survey Point u Archicadu 25. Postavite i zaključajte Survey Point svog projekta i koristite je za koordinaciju s dionicima — bez obzira na softver koji koriste. Survey Point podržava IFC i BCF razmjenu datoteka i nudi bolju interoperabilnost s konvencionalnim formatima datoteka, poput DWG.


IFC Merge poboljšanja

Prilikom spajanja IFC datoteka u Archicad 25 projektne datoteke, imate opciju da koristite Archicadov vlastiti Project Origin ili Archicadovu Survey Point kao referentnu točku. To vam daje veću kontrolu nad procesom koordinacije i možete odabrati opciju koja vam najviše odgovara.Također, možete definirati kako pozicionirati IFC model prilikom izvoza:Zaključavanje Survey Point

Sada možete zaključati Survey Point na mjestu nakon što je postavljena, što znači da se neće pomicati ili mijenjati položaj/smjer osim ako se prije ne otključa. To osigurava da nitko ne pomiče Survey Point greškom, tako da je svi dionici mogu koristiti kao referencu.Napomena: Da biste pristupili naredbi, prvo je morate dodati izborniku ili alatnoj traci u Options > Work Environment > Toolbars ili Menus. Da biste pronašli naredbu, sortirajte sve naredbe po temi i koristite traku za pretraživanje. Zatim je dodajte na jednu od alatnih traka koje ste odabrali na desnoj strani dijaloškog okvira i premjestite ga na željeno mjesto prema redoslijedu naredbi.


Koristite Survey Point prilikom uvoza RVT datoteka (Hotlink)

Sada možete koristiti Survey Point kao referentnu točku prilikom uvoza i povezivanja Revit datoteka. To smanjuje rizik od pogrešaka pri pozicioniranju s bilo kojim dionikom koji koristi Revit, budući da i korisnici Revita i Archicada mogu koristiti potpuno istu referentnu točku - Survey Point.
Poboljšani izvoz IFC datoteka

Lako razmjenjujte geometriju modela i podatke zahvaljujući poboljšanom IFC procesu izvoza, koji sada automatski razlikuje prodore i geometrijske rupe, podržavajući geometrijske rupe u ljuskama (Shell) i identifikaciji komponenti prema njihovim građevinskim materijalima čak i za višeslojne konstrukcije i kompleksne profile.


Prije, prodori i geometrijske rupe su izvezeni kao otvori. S Update 2 poboljšano je prepoznavanje prodora i geometrijskih rupa: otvori se izvoze kao otvori, ali se geometrijske rupe više ne izvoze kao vlastiti elementi.


U Update 2, kada izvezete model kao IFC datoteku, građevinski materijali elemenata u modelu će ispravno prikazati njihov naziv. Zahvaljujući ovom poboljšanju, sada je moguće brzo identificirati elemente i njihove građevne materijale tako da možete, na primjer, lakše izvesti količine i procjenu troškova.Ažuriranje svojstva u hotlink modulima

Suradnja s konzultantima upravo je postala lakša. Popunite svoj model informacijama uvozom Excel datoteka od svog konzultanta u Archicad.Ovo značajka poboljšava postojeći tijek rada za uvoz podataka o zgradi putem Excel datoteka. Sada možete ažurirati svojstva elemenata hotlink modula (kao i elemenata host datoteke).

Napomena: da biste pristupili ovoj značajci, prvo je morate omogućiti u Options > Work Environment > More Options > Experimental Features.Provjera djelomično preklapajućih linearnih elemenata

Osim provjere duplikata i potpuno preklapajućih elemenata, Archicad sada može provjeriti i djelomično preklapajuće elemente modela. Isporučite modele s punim povjerenjem koristeći ovu značajku!U Update 2, Archicad može provjeriti ima li elemenata (3D zidovi, stupovi, grede i 2D linije, polilinije, lukovi itd.) koji se djelomično preklapaju. Ranije je Archicad (s dodatkom Check Duplicates) mogao provjeravati samo duplicirane (potpuno preklapajuće) elemente. Ovo novo poboljšanje ključno je u procesima provjere i osiguranja kvalitete. Modeli će biti čisti, a svi suvišni elementi mogu se lako identificirati i adresirati.

Naredba je dostupna u Edit > Check Linear Overlaps. Rezultati provjere navedeni su u Issue Organizeru. Nakon popravljanja preklapanja, odgovarajući problem nestaje iz Issue Organizera i Issue Managera.Napomena: da biste pristupili ovoj značajci, prvo je morate omogućiti u Options > Work Environment > More Options > Experimental Features.Kote vezane za GDL čvorove (Hotspots)

Uživajte u reaktivnijim kotama koje pametno prilagođavaju svoj položaj prema vidljivosti čvora objekata na koji se vežu. Kada su čvorovi nevidljivi, kota se mijenja na središte objekta i vraća se kada je čvor ponovno vidljiv.

Prije, neke kote čvorišta GDL elemenata (kao što su vrata, prozori ili objekti) mogle su nestati ili se prikazati na druge nedosljedne načine. To se može dogoditi kada čvor na koji je kota usidrena također nestane zbog promjena u pogledu.

U Archicad 25 Update 2, ove točke kota sada su zadane na ishodištu GDL elemenata sve dok se čvor ponovno ne pojavi zbog promjene pogleda.Popis ispravljenih bug-ova u ovoj nadogradnji

Archicad nadogradnje uvijek poboljšavaju njegovu kvalitetu primjenom popravaka (bug-ova) za ranije poznate probleme.

Popis poboljšanja možete pronaći ovdje.

95 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page