PREDAVAČI I RADIONICE

Predavanja i radionice u sklopu ARCHICAD susreta korisnika održati će niz stručnjaka iz Hrvatske i inozemstva. Najave predavanja i detaljnije o samim predavačima pročitajte niže.

ARCHICAD U GRADITELJSKOM NASLIJEĐU I ZAŠTITI SPOMENIČKE BAŠTINE
Ivan Foretić

Ivan Foretić, ovlašteni je arhitekt iz Zagreba. Nakon studija počeo je raditi kao partner u vlastitom obiteljskom arhitektonskom studiju, gdje radi do danas. Tijekom studija postaje demonstrator na Arhitektonskom fakultetu - Katedra za primjenu računala u arhitekturi pod vodstvom prof. dr. sc. Bojana Baletića i dr. sc. Roberta Vdovića, od 2010. do 2013. bio je vanjski suradnik u scenskom studiju HNK Zagreb, a 2011. postaje suradnik i profesionalni certificirani edukator za ArchiCAD i druge GRAPHISOFTove BIM softvere.

U njegovom radu mogu se primjetiti tri glavna pravca: prvi je obnova i restauracija spomenika kulture uz odgovarajuće Rješenje za rad na spomenicima kulture, drugi je projektiranje i izvedba raznih vrsta i tipova zgrada s naglaskom na društvene i industrijske zgrade, a treći je edukacija, praćenje i istraživanje arhitektonskog softvera. Tijekom profesionalne karijere bio je do sada prepoznat kao arhitekt koji je radio na vrlo širokom spektru različitih projekata uključujući projektiranje, izvedbu i produkciju zgrada te scenografiju i grafički/produkt dizajn. Strastveni je ljubitelj svijeta kompjuterskog hardvera i softvera, a u svemu koristi i znanje prikupljeno kroz mnoge edukacije i tečajeve održane u vrlo različitim arhitektonskim uredima.

PREDSTAVLJANJE UDRUGE BIM HRVATSKA
Mirko Jurčević

Mirko Jurčević kao veliki zaljubljenik u građevinsku industriju, računala, softver i tehnologiju u građevinskom sektoru radi od 2008. Po struci diplomirani inženjer građevinarstva svoja prva profesionalna iskustva stječe projektiranjem nosivih konstrukcija građevina. Nakon toga, po prirodi znatiželjan, prihvaća priliku i izazov raditi za tvrtku zastupnika Autodesk softverskih rješenja gdje se prvi put susreće s BIM-om (Building Information Modeling). Tom prilikom stječe izuzetno vrijedno iskustvo rada s ljudima različitih struka, različitim softverima i procedurama standardizirajući i implementirajući Autodesk BIM softverska rješenja tvrtkama klijentima. Trenutno radi kao BIM Manager u međunarodnoj korporaciji VERTIV na poslovima organizicije i upravljanja BIM procesom na projektima podatkovih centara (data centara) širom svijeta.

 

Jedan je od osnivača i trenutni predsjednik udruge BIM Hrvatska te će prezentirati rad i ciljeve udruge te dosadašnje djelovanje.

BIM WORKFLOW: PRIMJERI IZ PRAKSE  i OKRUGLI STOL
Marin Račić
BIM WORKFLOW: PRIMJERI IZ PRAKSE I OKRUGLI STOL
Marin Račić

Marin Račić, arhitekt iz Rijeke, jedan je od BIM entuzijasta “1. generacije” te se aktivno bavi ARCHICADom i BIM-om dok se BIM još tako nije zvao (20+ godina). Od 2006. godine bavi se distribucijom ARCHICADa, a usporedno se bavi BIM implementacijom/edukacijom/promocijom (održao je niz predavanja u Hrvatskoj i Engleskoj, Austriji, Francuskoj, Latviji, Dubaiju itd), aktivan je u BIM odboru Hrvatske komore arhitekata, te se bavi i projektiranjem kao suvlasnik studija MR 2. Bio je i ARCHICAD beta tester, položio je ispit za certificiranog BIM managera, a i ovlašteni je arhitekt.

Na BIM Workflow okruglom stolu ugostiti ćemo nekoliko stručnjaka, koji će prikazati različite načine rada, komunikacije ARCHICADa s drugim softverima, savjete za optimalan rad itd. Pričati ćemo o upravljanju atributima, komunikaciji s drugim BIM softverima, integriranju dokumentacije, ARCHICAD-Vico komunikaciji, prilagodbi ARCHICAD predloška itd.

LIBRARY PART MAKER: ADD-ON ZA KREIRANJE OBJEKATA BEZ PROGRAMIRANJA
Duje Bešlić

Duje Bešlić, po struci tehničar, po prirodi 3D entuzijast. Svoje prve korake sa ARCHICAD-om započinje davne 1998. godine te spada u prvu generaciju ARCHICAD korisnika u Hrvatskoj. Profesionalna iskustva stječe u operativi na objektima raznih namjena diljem RH. Nezadovoljan kvalitetom izrade projektne dokumentacije snijeg, kišu i ljetnu žegu 2006. godine mjenja klimatiziranim projektnim uredom gdje dodatno usavršava i proširuje svoja znanja. OPEN BIM za njega je jedini i pravi put za kvalitetnu kolaboraciju u AEC sektoru. Zadnje dvije godine neizostavni je dio 3D ART tima kao BIM manager i tehnička podrška ARCHICAD korinicima u Hrvatskoj.

Library Part Maker (LPM) je besplatan ARCHICAD add-on koji pojednostavljuje i ubrzava izradu nestandardnih GDL objekata sa kojim proizvođači i arhitekti bez poznavanja GDL-a mogu izraditi parametarske objekte. Sa LPM-om jednostavno ćete izraditi bilo koji element (objekte, vrata, prozore, lampe ili MEP elemente) te uz to pripadajuće 2D i 3D simbole koji se automatski prilagođavaju mjerilu.

PREDSTAVLJAMO ARCHICAD 23
Gordana Radonić
Od 3 DO 23:
KRATKA POVIJEST ARCHICADa
David Lozej

Gordana Radonić je arhitektica zaposlena kao BIM konzultant u centrali Graphisofta u Budimpešti. S ARCHICADom se susrela kao student prvi put 2008. godine i upravo joj je prvi projekt donio nagradu za najbolji studentski rad izrađen u ARCHICADu. Pored toga što uživa u virtualnoj gradnji, zanima je uticaj građene sredine na naše okruženje. Voli šah i odbojku.


Upoznati će nas sa najnovijom verzijom ARCHICAD 23, te će sudjelovati na BIM Workflow radionici gdje će predstaviti metode upravljanja atributima i službene Graphisoft edukacijske materijale.

David Lozej je arhitekt iz Ljubljane. Jedan je od ARCHICAD veterana te ga koristi od verzije 3.3. U zadnje vrijeme pretežito se bavi izradom profesionalnih biblioteka u ARCHICADu, a neke od njih dostupne su na njegovoj web stranici www.bimsoftdesign.com.

 

Provesti će nas kroz kratku povijest ARCHICADa sve od verzije 3 do 23.

ARCHICAD DODACI ZA ARMATURU i TERENE: Eptar Reinforcement i ArchiTerra
Mihaly Csizmadia
ARCHICAD DODACI ZA ARMATURU i TERENE: Eptar Reinforcement i ArchiTerra
József Kiss

Mihaly Csizmadia će predstaviti ARCHICAD plug-inove Reinforcement za modeliranje armature i izradu armaturnih planova izravno u ARCHICAD modelu, te ArchiTerra za napredno modeliranje terena sa prometnicama, platoima, nasipima, iskopima itd.

József Kiss (senior test specialist)

 

OPEN ARCHICAD: KOMUNIKACIJA S RAZNIM DRUGIM FORMATIMA
Neven Ahel

Moje ime je Neven Ahel i rekli su mi da moram uvodno reći nešto o sebi. Pa, eto, može se reći da sam imao veliku sreću u životu. Naime, bio sam tek dječak kad sam otkrio čime se želim baviti. Moj djed je imao tu neku knjigu iz građevine i to je bilo to. Dakle, ja sam inženjer građevine koji je kroz posljednjih 15 godina prošao sve faze tog posla, od projektiranja do operative. Na samom početku jedan arhitekt mi je, nazovimo to tako - nespretno poručio, "Da, ti si inženjer građevine i ovo je tvoj domet. Sjediti u uredu i slušati što se kaže." Nikada nisam vjerovao u to i eto, danas, između ostaloga pomažem prvenstveno arhitektima, te stječem nova znanja i vještine u ARCHICADu.

ARCHICAD edukacije
Tamara Godinić

Dipl. oec, voditelj prodaje i marketinga
Diplomirala je na Fakultetu za turistički i hotelski menadžment i kasnije se usavršava iz upravljanja prodajom i marketingom na Institutu za menadžment u Zagrebu. Sa više od 14 godina iskustva kao voditelj marketinga i prodaje, posjeduje izvrsne organizacijske sposobnosti i vještine rješavanja problema.

Dio 3D ART tima je od 2015. godine na poziciji voditeljice marketinga. Uz prodaju softvera organizira i koordinira ARCHICAD edukacije diljem Hrvatske.

RHINO
GRASSHOPPER
ARCHICAD
Andrija Mihelčić

Magistrirao je politehniku i informatiku na Filozofskom fakultetu u Rijeci, te nakon završenog fakulteta radi u školstvu kao učitelj tehničke kulture i informatike. Od 2014. godine aktivno eksperimentira sa digitalnim alatima, mikrokontrolerima, metodama digitalne produkcije, tehnologijama 3D printa i skeniranja. 2017. godine na Novosadskom fakultetu tehničkih nauka upisuje master studij digitalnih tehnika, dizajna i produkcije, te magistrira na području integracije CAD/CAM tehnologija sa metodama parametarskog modeliranja unutar Rhino/Grasshopper radnog okruženja. Od veljače 2019. godine član je 3D ART tima.

Polaznici radionice upoznati će se sa osnovnim metodama rada u Grasshopperu i Rhinu, te kako povezati Grasshopper definiciju sa ARCHICADom.

Kroz dvije jednostavne vježbe polaznicima će se pokazati kako uvesti geometriju iz Archicada u Grasshopper i kako razraditi parametričku definiciju bazirano na uvezenoj geometriji.

ENERGY EVALUATION: FIZIKA ZGRADE U ARCHICADu
Toni Borković

Toni Borković je zaposlen na mjestu starijeg istraživača u području energetske učinkovitosti, gdje radi na energetskim pregledima, istraživanju u području energetske učinkovitosti u zgradama, konzultantskim poslovima te studijama za potrebe lokalne i centralne državne uprave, kao i međunarodnim projektima u svom području istraživanja.  Sudjeluje u edukaciji energetskih certifikatora i ovlaštenih inženjera u graditeljstvu.

Važniji stručni i istraživački projekti na kojima sudjeluje su:

  • BIMcert – Obzor 2020 projekt za razvoj mješovitog paketa BIM kurikuluma i alata za ukupni opskrbni lanac u građevinarstvu

  • Program suzbijanja energetskog siromaštva koji uključuje korištenje obnovljivih izvora energije u stambenim zgradama na potpomognutim područjima i područjima posebne državne skrbi za razdoblje 2019. – 2021. godine

  • Analize i podloge za izradu Strategije energetskog razvoja RH

  • Razvoj investicijskog programa za povećanje energetske učinkovitosti i korištenje obnovljivih izvora energije u javnim i stambenim zgradama, uslugama i industriji u Republici Hrvatskoj

  • Minimalni zahtjevi na energetsko svojstvo višestambene zgrade, uredske i ostale nestambene zgrade, za kontinentalnu i primorsku Hrvatsku, za razdoblje do 1970., 1970-2006., iza 2006 i definiranje gotovo nula energetskih zgrada

  • Utvrđivanje minimalnih zahtjeva na energetsko svojstvo jednoobiteljske zgrade, za kontinentalnu i primorsku Hrvatsku, za razdoblje do 1970., 1970.-1987., iza 1987. i definiranje gotovo nula energetskih zgrada

​​

Na radionici ćemo pobliže upoznati upotrebljivost Graphisoft ECOdesigner-a za izračun energetskih potreba zgrada u usporedbi s uobičajenim načinima proračuna, kao i usporedbu proračuna i rezultata dinamičke energetske simulacije zgrade u Archicadu i ECODesigneru s proračunom korištenjem uobičajenih softvera za građevinsku fiziku i dobiti uvid u pregled dodatnih mogućnosti u proračunu koji pruža ECODesigner star – linijski toplinski mostovi, termotehnički sustavi.

3d art d.o.o.    

Ružićeva 21, Rijeka     

+385 51 586 381      

kontakt@3dart.hr

  • facebook
  • YouTube - Black Circle
  • Twitter - Black Circle
  • Instagram - Black Circle