top of page
  • pbakac

SketchUP + AutoCad vs. Archicad


Iz iskustva naših Archicad korisnika ukratko ćemo vam opisati kako modele koje inače modelirate u Sketchupu, a dokumentaciju izrađujete u AutoCadu, možete sve jednostavnije, brže i lakše napraviti samo u Archicadu.


Sketchup i AutoCad


Standardni tijek rada za projekt interijera izgleda otprilike ovako – u Sketchupu izmodelirate prostoriju za koju ćete raditi projekt interijera, izmodelirate neki namještaj, police, stolove i sl., ili uvezete gotove modele namještaja iz Sketchup Warehouse-a, ili postojeće modele koje imate na svom računalu i to sve posložite onako kako želite.


Nakon toga postavite poglede i izvezete (exportate) te 2D poglede u .dwg i u Autocadu onda prvo počistite te poglede, višak linija, stavite sve linije u željene layere, ili drugi način bi bio da precrtate sve te poglede iz sketchupa u Autocad. Treći način, da te poglede prebacite u Sketchupov Layout. Bilo u Sketchup Layoutu ili Autocadu, kotirate elemente i dodajete oznake ili napomene, te nakon što ste završili s pogledima, izrađujete nacrte namještaja za izradu.


Ukoliko dođe do kakvih izmjena, vraćate se ponovno u Sketchup, gdje to mijenjate, te ponavljate proces exportanja u Autocad.

Nakon toga radite troškovnik, gdje ručno očitavate i računate potrebne količine.

Za cijeli ovaj proces, treba dosta vremena i kombinacija više programa odjednom što samim time komplicira i otežava rad, a ono najvažnije ovakav način rada, zahtijeva dosta vremena.


Archicad


Ovo sve isto možete raditi unutar jednog programa - Archicada, gdje je sve na jednom mjestu.


Ako ste radili od početka projekt u Archicadu, onda model prostorije već imate.


Namještaj možete modelirati koristeći Archicad alate ili možete koristiti postojeći Archicad namještaj koji možete pronaći u alatu za objekte ili ako vam nešto nedostaje, uvijek možete uvesti Sketchup model u Archicad. Archicad ima jako dobru vezu sa Sketchupom, tako da uvezene modele možete uređivati i u Archicadu, tako što ćete ih pretvoriti u Morph, a Morph geometriju uređujete na vrlo sličan način kao i geometriju u Sketchupu. Nakon što se modelira sa morph-om, taj element se spremi kao object. Preporuka je da se to uvijek radi u zasebnoj datoteci pa se uveze u projekt kao biblioteka.


Poglede napravite koristeći alat za interijerske poglede, pa elemente u pogledima kotirate i dodajete oznake. Nacrte namještaja isto izradite u Archicadu.


Ukoliko dođe do izmjena, svi unutarnji pogledi i nacrti namještaja su automatski ažurirani i u većini slučajeva, ne morate ništa više dodatno kotirati i označavati, jer sve kote i oznake se automatski ažuriraju, što samim time ubrzava cijeli proces rada.


I što je još plus, možete napraviti tablicu (Schedule) s potrebnim dimenzijama i količinama, koja se isto automatski ažurira, ukoliko dođe do promjena u projektu.

303 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page