top of page
  • pbakac

Popularni danski vodič za IFC preveden na engleski


Danski buildingSMART vodič za upotrebu IFC formata preveden je na engleski jezik i sada može povećati razumijevanje IFC-a izvan danskih granica.

Piše: Morten Steen za portal Molio Byggeriets Videnscenter


Digitalizacija u građevinarstvu je u punom jeku i BIM kompetencije traže se svugdje u građevinskoj industriji. Razmjena otvorenih formata datoteka, poput IFC-a, na građevinskim projektima važan je element prekogranične suradnje i lanca vrijednosti.

Danski IFC vodič objavljen je 2019. godine od strane buildingSMART Denmark (poglavlje danskog buildingSMART) i hub-a građevinskog znanja Molio. Namjera vodiča bila je pružiti konkretne primjere i objašnjenja kako riješiti izazove povezane s IFC-om i na taj način olakšati uporabu i iskoristivost IFC-a.

Potencijal IFC-a

Danski IFC vodič bio je prvi takve vrste, jedinstven je i vrijedan alat za sve koji rade s IFC-om u građevinskoj industriji - posebno za one predvodnike koji se žele uključiti prvenstveno u projekte slobodno dostupne svim sudionicima bez obzira na programske sklonosti. Otvorena razmjena podataka znači da cijela industrija može imati koristi od svih dostupnih saznanja, jer nije ograničena posebnim softverom.

Slobodna razmjena podataka ključni je element digitalne transformacije građevinarstva i sastavni je dio velikih međunarodnih projekata. U vezi s tim, potencijal IFC formata je ogroman. Nadamo se da će naš engleski vodič omogućiti našim međunarodnim BIM i buildingSMART partnerima da pruže kvalificirane i opipljive smjernice tvrtkama i organizacijama u njihovim nacionalnim građevinskim sektorima.

- Ole Berard, voditelj odjela digitalizacije u Moliou i odgovoran za buildingSMART Danska


IFC vodič oblikovan je tako da pomogne iskusnom BIM stručnjaku kao i mentorima u konzultantskim i arhitektonskim firmama, koje žele poboljšati svoju digitalnu kvalifikaciju.


Široka potražnja


Prijevod vodiča zatražilo je nekoliko međunarodnih partnera buildingSMART Danska. Posebno su nordijska buildingSMART-ova poglavlja sjajno koristila englesku verziju. BuildingSMART Danska surađuje sa nordijskim poglavljima unutar buildingSMART Nordic Hub, a ovo će ujedno biti i platforma za distribuciju vodiča. Nadalje, engleski vodič koristan je i za danske tvrtke u građevinskoj industriji sa zaposlenima u BIM-u koji ne govore danski.

Osiguranje kvalitete engleske verzije

Vodič se sastoji od priloga nekoliko BIM korisnika specijaliziranih za IFC format - uključujući schmidt / hammer / lassen / arhitects, BIM Equity, NTI, Contiga Tingslev i Molio. Ključan je bio precizan prijevod pojmova, kako bi se osigurala kontinuirana i nesmetana primjena vodiča. Stoga je nekoliko BIM korisnika, koji su radili na danskoj verziji vodiča, također pridonijelo prijevodu na engleski.

Još vodiča u najavi


Vodič pomaže u izvozu datoteka na IFC, no buildingSMART Danska najavila je još jedno izdanje za ovo ljeto, pomažući uvoz IFC datoteka softverima poput Revita i ARCHICAD-a.

U buildingSMART Danska želimo poboljšati digitalizaciju građevinske industrije i stoga ćemo kontinuirano pružati građevinskoj industriji opipljive vodiče i visokokvalitetne alate koji mogu podignuti industriju s analognog na digitalni.

- zaključuje Ole Berard.

buildingSMART Danska namjerava prevesti sve vodiče koji bi mogli biti od značaja za međunarodni građevinski sektor.


Originalni tekst je na linku.

85 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page