top of page
  • Writer's picture3D ART

Obnova crkve sv. Martina uz pomoć ARCHICADA i BIMx-a

Crkva Svetog Martina, smještena na brdu Martin Breg, iznad središta grada Dugo Selo, konačno će proći kompletnu obnovu i restauraciju, a u projektu obnove korišten je, naravno, ARCHICAD.

Crkva Svetog Martina sagrađena je na nekadašnjem imanju templara od 15. do 16. stoljeća u kasnogotičko-renesansnom stilu. Crkva je kroz povijest puno puta bila oštećena, a najviše tijekom potresa 1880. godine kada je i zauvijek napuštena. Tijekom potresa dogodile su se brojne strukturne pukotine, a svodovi su djelomično ili potpuno srušeni. Danas su od crkve ostale samo ruševine koje su zaštićeni spomenik kulture upisane u Registar kulturnih dobara Republike Hrvatske.

Svrha projekta je obnoviti ovu vrijednu povijesnu zgradu i revitalizirati cijelo područje. Osnovni građevinski elementi koji danas nedostaju su krov zvonika i brod/lađa crkve te svodovi. Na zvoniku i svetištu se planira najprije konstruktivno popraviti ziđe, pukotine i temelje. Nakon toga planirana je nova, suvremena kupola, koja će simbolizirati originalnu baroknu kupolu koja je nekad na tom mjestu bila, ali služiti će novoj svrsi zvonika - vidikovcu. Za pristup tornju planirano je novo spiralno stubište te lift.


Kako bi se vratila funkcija glavnog broda/lađe, taj dio će se zatvoriti dodavanjem elemenata izrađenih od suvremenih materijala i suvremenog arhitektonskog oblikovanja. Glavni cilj je učiniti prostor broda/lađe multifunkcionalnim kulturnim i društvenim prostorom za prezentacije, izložbe, koncerte itd., a otvaranjem velikih vrata, prostor se lako povezuje s prostorom svetišta i može se i dalje koristiti za vjerske obrede.

U kombinaciji s preliminarnim aktivnostima na projektu poput arheološkog iskopavanja, obnove, inženjerskih istraživanja itd, ideja arhitekata bila je izraditi svojevrsnu "interaktivnu virtualnu šetnju" u kojoj bi mogli predstaviti stari i obnovljeni izgled crkve u kombinaciji s nekoliko osnovnih činjenica o strukturi, njenom položaju, Svetom Martinu, vitezovima Templarima, arheološkim nalazima i sl. Drugi je cilj bio besplatno podijeliti ove materijale sa svijetom, jer se ta virtualna šetnja može koristiti i u turističkoj ponudi malog grada Dugog Sela, koje se nalazi u podnožju crkve. Kao korisnici ArchiCAD-a, arhitekti su odlučili koristiti BIMx aplikaciju za rješavanje ovih izazova, posebno za kombiniranje starih i novih 3D modela crkve, virtualne šetnje i istraživanje 3D modela s tematskom knjižicom u kojoj se nalaze ostali podaci.
Tlocrt postojećeg stanja Tlocrt projektiranog stanja

Postojeći presjek Novi presjekBIMx


U ovom projektu aplikacija BIMx je korištena na vrlo kreativan i širok način – za virtualnu šetnju, kao i za izradu samih animacija rekonstrukcije. BIMx se također koristi za vrlo jednostavnu interaktivnu prezentaciju postojećeg i novog modela građevine, kao i automatski povezane tematske knjižice. Ona je još dodatno proširena s aktivnim poveznicama (linkovima) koje se mogu dodavati kroz ArchiCAD interaktivne tablice te mogu voditi na razne web adrese na internetu. Jednostavan za korištenje BIMx Desktop Viewer lako integrira pozadinu i te je uz pomoć dva mala programa za montažu i editing videa korišten za animacije rekonstrukcije.


Kako to sve zapravo izgleda najbolje da pogledate sami te preuzmete virtualnu šetnju na:

Virtualna šetnja - Crkva sv. Martina


Pogledajte filmove obnove crkve sv. Martina.
Fotogrametrija


Također je zanimljivo korištenje fotogrametrije u ArchiCAD-u - uvezeno pomoću .dae ekstenzije u obliku modela u knjižnici modela - što je bilo mnogo korisnije od tzv. "oblaka točaka” (Point Cloud-a). Fotogrametrija ima stvarnu plohu pa se može upotrijebiti kao model postojećeg stanja u odnosu na “oblak točaka” (Point Cloud), koji ne može. Korištenjem “oblaka točaka” moguće je dobiti maksimalnu točnost za daljnje modeliranje, ali ne može se primjerice koristiti kao 3D model za vizualizaciju s BIMx-om.


Modeliranje i Open BIM


ArchiCAD se također koristi za modeliranje svih arhitektonskih i građevinskih elemenata kao što su ornamenti, barokna krovna kupola, vijenci i dr., a korišteni su alati Morph i Shell kao i kompleksni profili (“Profile Manager”, aplicirani na grede, stupove i zidove).


U ovom projektu nije bilo potrebno koristiti timski rad (BIMcloud), ali arhitekti su ipak koristili OPEN BIM sa SCIA-om za neke statičke i konstrukcijske analize. Arhitekti su smatrali da su reakcije klijenta vrlo zanimljive i zadovoljni su što je projekt tako dobro prihvaćen. Iako projekt još nije završen, u fazi je projektiranja, arheološkog iskopavanja i proračuna - arhitekti su uvjereni da je projekt već vrlo uspješan.Naš rezultat korištenja Archicadom, donio nam je uspjeh u tome što smo postali jedna od vodećih praksi u Hrvatskoj na području kulture i baštine.

- „Foretić i sinovi“


Moto tvrtke „Foretić i sinovi“ je „samo je 3D dovoljno dobar“. Svi su njihovi projekti osmišljeni i predstavljeni kao cjeloviti 3D BIM modeli i odavno su napustili 2D crtanje. ArchiCAD im omogućuje da rade barem 10 puta brže od klasičnih programa za 2D crtanje - koristeći istu količinu vremena i energije, dobivaju puno više nacrta, vizualizacija, 3D i drugih analiza i prezentacijskih materijala. Otkrili su da im ArchiCAD pomaže da rade mnogo brže od ostalih BIM softvera, posebno zbog mogućnosti jednostavnog rada u 3D prostoru, korisničkog sučelja, obrade podataka u pozadinskim procesima i drugih pametnih značajki koje im pomažu u maksimalnoj točnosti i preglednosti te tako štede vrijeme.


Vjeruju da im je korištenje ArchiCAD-a donio uspjeh i u tome što su postali jedna od vodećih praksi u Hrvatskoj na području kulture i baštine.O tvrtki „Foretić i sinovi“


Prezentaciju obnove, u 3D animaciji, predstavili su tvorci projekta Damir i Ivan Foretić iz tvrtke „Foretić i sinovi“ koja je osnovana 1995. godine i ima 25 godina uspješne poslovne tradicije. Njihovi projektanti, inženjeri, kolege i suradnici imaju više od 40 godina kombiniranog iskustva na značajnim građevinskim i idejnim projektima. Mješoviti tim starijih i mlađih inženjera je ono što im omogućuje da iskoriste svoje veliko iskustvo svježim, suvremenim pristupom projektu. Neki od njihovih stručnjaka imaju „Uvjerenje (licencu) za rad na spomenicima kulture“ Ministarstva kulture Republike Hrvatske koja im omogućuje izradu i rad na projektima izgradnje kulture i baštine. Svi su njihovi projekti osmišljeni pomoću BIM softvera. BIM tehnologija u svakodnevnom radu jamči maksimalnu točnost, transparentnost i sigurnost, tako da se svi problemi mogu lako otkriti i riješiti mnogo prije početka građevinskih aktivnosti.

„Foretić i sinovi“ koriste ArchiCAD od 1995. godine (verzija ArchiCAD 4.55). Od tada koriste samo ArchiCAD. Oni također koriste i druge softvere za izradu fotografija / filmova, analizu troškova, konstruktivne proračune i sl.


O Graphisoftu


GRAPHISOFT® je započeo BIM revoluciju 1984. godine pomoću Archicad®, prvog u industriji BIM softvera za arhitekte. GRAPHISOFT nastavlja voditi industriju s inovativnim rješenjima kao što je revolucionarni BIMcloud®, prva svjetska platforma za BIM suradnju; BIMx®, vodeća svjetska mobilna aplikacija za lagani pristup BIM-u za neprofesionalce. GRAPHISOFT je dio Nemetschek grupe.


Rad je objavljen na službenoj web stranici Graphisofta, možete ga pogledati na linku.297 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page